Varför byter en rashund namn …

… det kan man ju fråga sig? Jag beger mig kanske ut på tunn is, men hittade en syster till Russin hos en tysk uppfödare som inte avlar under FCI och VDH. Nu heter hon ”CH Fräulein Smilla gespür für Schnee” enligt deras hemsida. Hur vet jag då att det är en syster till Russin. I texten står att hon är född den 17.04.2006 (samma dag som Russin) och att hennes anor går tillbaka till Almanza och Flatterhaft hundar. Dessutom vet jag att hon tillsammans med en bror till Russin såldes till en så kallad ”dissidenzuppfödare” i Tyskland. Dissidenz betyder oliktänkande. Det handlar om uppfödare som inte vill eller inte får tillstånd att vara uppfödare under FCI och valparna får inte heller någon FCI stamtavla, vilket naturligtvis kan bli ett problem för valpköpare om man är intresserad av utställningar och större tävlingar.  Varför heter hon då inte längre ”Flatterhaft Choklad ….” det undrar jag över. I vanliga fall använder dessa uppfödare FCI namn eftersom de säljer bättre. Konstigt, men det kanske är för att inte kunna följa upp hur många kullar egentligen har haft!

Det här med dissidenzuppfödare bland Flatcoated Retriever var ett tema som under 2007, när det kom ut till vem Anneli på Flatterhaft hade sålt två hundar (Russins kullsyskon), var väldigt aktuellt och diskuterades väldigt mycket. Eftersom det var en rätt så öppen diskussion och namn nämndes blev det lite väl häftigt, advokater blev inblandade och straff för förtal delades visst ut. Nåja, det är naturligtvis fortfarande ett stort tema, men man är väldigt försiktig med att göra några uttalande. Som uppfödare i tex. Sverige är det naturligtvis väldigt svårt att veta om det är en är en uppfödare som tillhör FCI – VDH i Tyskland eller FCI – ÖKV i Österrike eller en ”oliktänkande” uppfödare, och när det gäller Anneli var det visst en familj som köpte hundarna.

En reaktion på ”Varför byter en rashund namn …

  1. Det var mej en underlig historia!! Helt nytt för mej men bra att veta så man har lite koll på dissidenzuppf. o vad det innebär. Kram på dej

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s